Måske har du tanker som:
- Hvordan sejler man?
- Kan alle lære at sejle?
- Hvordan lærer jeg at sejle en sejlbåd – måske endda som voksen?
- Hvad er en sejlerskole?
- Og ikke mindst, er det farligt at sejle?
De spørgsmål – og mange flere – får du svar på i dette afsnit af ‘Vi Sætter Sejl’. Du kan lytte til afsnittet som lyd lige her, eller du kan læse med i dette blogindlæg, hvis du vil vide, hvordan du kommer i gang med at sejle.
I dette blogindæg kan du læse om
- Kan alle lære at sejle?
- Kan jeg lære at sejle, hvis jeg har dårlig balance?
- Hvad er det første jeg skal gøre, når jeg vil lære at sejle?
- Sådan kommer du ud at sejle for første gang
- Det skal du vide inden du melder dig på sejlerskole
- Hvordan er det at gå på sejlerskole – og hvordan foregår det?
- Er der noget at være bange for, når man går på sejlerskole?
- Falder man i vandet, når man går på sejlerskole?
- Sejler man ud i al slags vejr?
- Skal sejlbåden krænge så meget?
- Betyder det noget, hvilken båd jeg sejler på?
- Hvem underviser på en sejlerskole?
- Kræver det noget udstyr at gå på en sejlerskole?
- Hvilket tøj skal jeg have på, når jeg sejler?
- Hvem er sejlerskolen for?
- Hvad kan jeg, når jeg er færdig på sejlerskolen?
- Hvem skal tage et duelighedsbevis?
- Hvordan kommer jeg på en sejlerskole?
- Dagens gæst: Tine Bræmer
Alle kan lære at sejle – hvis de vil
At træde ind i sejladsens verden kan virke uoverskueligt og overvældende. Hvis du kommer uden synderlig sejlerfaring, er læringskurven stejl. Alt er nyt.
Selve sejladsen, reglerne, teorien og dét at håndtere en båd er én ting. Hertil skal du lægge et helt nyt sprog, en særlig omgangstone og uskrevne regler (læs: godt sømandsskab), nye mennesker og et stort behov for at tilegne dig viden om alt fra vedligehold af en dieselmotor til Georg-Gearløs-opfindelser, kemisk sammensætning af bundmaling og fejlfinding på en mastekran. Og det er bare en lille del.
Vælger du at træde ind i sejlverdenen, kræver det passion. Lyst.
Du skal sidde med følelsen af, at dit liv bliver en lille smule mindre værd, hvis du ikke kan komme ud at sejle en gang imellem. Så er du ved at være der. Ellers er det simpelthen en for stor mundfuld. Du skal ville det.
Når det er sagt, så er sejlverdenen et fantastisk sted at være. Der er altid hjælp at hente på havnen og på internettet, for den sags skyld. Der er viden i overflod og den er meget lettere tilgængelig end førhen. Det har faktisk aldrig været nemmere at komme i gang.
Så hvad venter du egentlig på?
Kan jeg lære at sejle, hvis jeg har dårlig balance?
Hvis du har fysiske skavanker, dårlig balance eller andet, der kan hindre dig i at komme rundt på en båd, så må du tage det med i din planlægning.
Måske er du ikke bygget til kapsejlads, men kan fint sejle til Hven i en stabil turbåd. Måske skal du ikke eje en båd selv, men har det bedst med at sejle med andre hver onsdag.
Vær ærlig omkring din fysik og dine udfordringer, og spørg eventuelt om hjælp i sejlklubben, så findes der helt sikkert også en løsning for dig.
Det første du skal gøre, når du vil lære at sejle
Når du har besluttet dig for, at du gerne vil lære at sejle, er det en god idé at finde ud af, hvad du vil med sejladsen.
- Vil du på eventyr ude i verden?
- Vil du købe din egen båd og sejle rundt i Danmark?
- Vil du sejle kapsejlads?
- Vil du gå til sejlads hele sommeren som var det badminton?
- Vil du bare gerne have gode oplevelser på havet, når chancen byder sig?
- Eller hvad vil du?
Det er helt fint ikke at vide det præcist fra starten. Nogle ting finder du først ud af, når du går i gang. Men det er en god idé at vide, i hvilken retning du bevæger dig, for så er det
Sådan kommer du ud at sejle for første gang
Hvis du er i tvivl om sejlads overhovedet er noget for dig, kan det være en idé at prøve det af inden du eventuelt melder dig på en sejlerskole.
Der er flere muligheder for at prøve sejlads af:
1. Brug dit netværk. Måske har du en ven eller en vens ven, der ejer en båd. Spørg om du må komme med ud at sejle en fredag eftermiddag. Du kan jo eventuelt tilbyde at tage snacks med.
2. Kontakt din lokale sejlklub. Spørg om de har nogle ‘åbent hus´ arrangementer, eller på anden måde kan hjælpe dig med at få en prøvetur. Der er masser af sejlglade mennesker, der gerne vil have andre med.
3. Brug facebookgrupperne. Det er en nem måde at komme i direkte kontakt med sejlere på. Der er mange der gladeligt vil have en nybegynder-gast med ud at sejle.
Se f.eks. disse:
Sejlere
Tursejlads og sejlsport
Ny sejler
Kvindelige sejlere kan
Sejlerliv
4. Jollesejlads. En god mulighed for de lidt yngre sejlere, der gerne vil prøve sejladsen af. Måske bliver de endda bidt af det!
5. Bliv gast. Tag en måned eller tre ud af kalenderen og drag ud i verden på et af de mange skibe, der sejler rundt i turkisblåt hav. Så får du virkelig sejladsen ind under huden.
6. Sommerkursus på højskole. Flere steder tilbydes en uges intensivt sommerkursus i sejlads. Der får du prøvet det grundigt af på en overskuelig måde og møder samtidig en masse spændende mennesker.
Det findes f.eks. her:
Oure
Roskilde Festival Højskole
7. Sejlerskole. Og så er der selvfølgelig sejlerskolerne. Der findes garanteret én nær dig. Ofte tilmelder du dig én sæson ad gangen og sejler så én gang om ugen hele sommeren.
F.eks disse:
Vallensbæk Sejlerskole
Randers Sejlerskole
Det skal du vide inden du melder dig på sejlerskole
Når du melder dig på en sejlerskole, har du truffet et valg om, at du gerne vil lære at sejle. Du vil gerne blive dygtig til den praktiske del af sejladsen, og du vil bruge tid på at lære håndværket.
En del klubber kombinerer sejlerskolens praktiske sejlads med muligheden for at lære den teoretiske del også (f.eks. i forbindelse med duelighedsbevis – læs mere om duelighedsbeviset her eller på Søfartstyrelsens hjemmeside her ), men det er ikke sikkert det foregår sådan hos dig. Det må du undersøge de enkelte steder.
Hvordan er det at gå på sejlerskole – og hvordan foregår det?
Oftest foregår det sådan, at du bliver en del af et hold. I er 3-5 personer, der sejler sammen hver uge hele sommeren. I vil ofte sejle den samme ugedag på samme tidspunkt med den samme instruktør. Dette er en god ting, da man slipper for at forholde sig til nye mennesker hver gang. Det betyder også, at som sæsonen går, bliver I mere og mere et team, der kan stole på hinanden og kender hinandens styrker og svagheder.
1. Når du møder op til praktisk sejlads, vil du oftest skulle hjælpe med at gøre båden klar til at sejle. Dette lærer du selvfølgelig undervejs.
2. I taler om forholdene – vinden, nedbør, strøm osv. Alt det der er vigtigt at vide noget om, inden I sejler ud.
3. Så tager I afsted, sejler og har det sjovt, mens I lærer en masse om sejlads. Undervejs beder instruktøren dig sikkert om at lave nogle forskellige opgaver eller at sejle et specifikt sted hen. I øver jer.
4. Til slut sejler I tilbage i havnen igen, pakker båden sammen og gør den klar til næste sejlads.
5. Mange steder mødes man på en bænk efter sejladsen og taler om, hvad der gik godt og hvad der gik skidt. Det er også her man kan sige, hvis noget var ubehageligt eller særligt sjovt. Det er en god måde at få vendt det hele på sammen.
Husk i det hele taget at være ærlig om, hvordan du har det. Så er det meget lettere for instruktøren at hjælpe dig.
Er der noget at være bange for, når man går på sejlerskole
En del nye sejlere kan have betænkeligheder om eller være nervøse for at sejle.
- Hvad hvis jeg ikke kan svømme?
- Falder jeg i vandet?
- Skal båden krænge så meget?
…kan være nogle af de ting, man går og frygter.
Det helt korte svar er: nej, der er ikke noget at være bange for, når man går på sejlerskole. Og generelt skal man ikke gå rundt og være bange. Oftest handler frygten om uvidenhed, fordi det simpelthen er noget, man ikke har prøvet før.
På sejlerskolen sejler man som et hold, og der vil du naturligt få hjælp af de andre til de ting, du har svært ved. Det vigtigste er at tale om det og sige det højt. Så har instruktøren mulighed for at forklare dig nogle af de ting, du måske frygter, så du forstår hvorfor de ikke er farlige.
Instruktøren har også bedre mulighed for at holde øje med dig i de situationer, hvor du bliver presset og kan hjælpe med at tage over, hvis det bliver for meget. I skal sejle sammen og det skal være en god oplevelse for alle.
Åbenhed og ærlighed kommer man længst med – også på vandet.
Falder man i vandet, når man går på sejlerskole?
Det sker virkelig sjældent. I podcasten fortæller Tine Bræmer, at det ikke er sket på hendes sejlerskole, mens hun har været der (siden 2016). Der er naturligvis ingen, der kan garantere, at du ikke falder i, men sikkerhed tages meget alvorligt.
Skulle det alligevel ske, at du falder i, er det obligatorisk at have redningsvest på, så du vil blive samlet op igen med det samme.
Sejler man ud i alt slags vejr?
Nej. Mange sejlerskoler har helt klare regler for, hvornår der sejles og hvornår der ikke gør. F.eks. sejler man ikke ud i Vallensbæk sejlerskole, hvis det blæser 10 m/s eller over. Det betyder ikke, at der altid sejles ud, selv hvis det ‘kun’ blæser 8 m/s. Alle skal have lyst til at sejle ud i det vejr, der er. Der er ingen, der tvinges, og man kan altid sige nej.
Skal sejlbåden krænge så meget?
Når man ikke har sejlet før, kan bådens bevægelser føles ubehagelige. Afhængig af hvilken båd du kommer til at sejle på, vil du opleve at den lægger sig ned, når der kommer vind i sejlene. Det er helt almindeligt, og det skal den gøre, men det betyder ikke, at du nødvendigvis bryder dig om det.
Tænk på, at du har en instruktør om bord, der har fuldstændig styr på situationen, så ja, båden skal krænge så meget. Men hvis du oplever, at det føles meget ubehageligt, så sig det højt. Fortæl de andre og instruktøren, at du ikke bryder dig om den her følelse. Så kan I tage en snak om, hvad der sker med båden, hvorfor den gør som den gør, og I kan lave justeringer så den ikke lægger sig helt så meget ned.
Betyder det noget, hvilken båd jeg sejler på?
Både ja og nej. Det betyder ikke noget for din mulighed for at lære at sejle, om du sejler i den ene eller anden slags båd. Men måske betyder det noget for, hvor sjovt du synes, det er.
Mange steder bruger sejlerskolerne kapsejladsbåde, da de er mere ‘livlige’ og reagerer mere på de input og justeringer, du foretager dig. Det giver en god føling med båden, men det betyder også, at de ofte lægger sig mere ned og sejler hurtigere og ‘vildere’ end turbåde.
Ofte har sejlerskolerne både kapsejladsbåde og turbåde, der bruges i undervisningen. Hvis du har særlige præferencer eller behov, kan du kontakte din sejlerskole og tage en snak med dem om, hvad der kan lade sig gøre.
Hvem underviser på en sejlerskole?
Ofte vil din instruktør være en erfaren sejler fra den lokale sejlklub, der har lyst til at sejle med andre og lære fra sig. Det er frivillige, dvs. ulønnede, der vælger at bruge deres tid på at lære dig at sejle.
Alle instruktører får et instruktørkursus, så de er klædt godt på til at lede undervisningen om bord.
Kræver det noget udstyr at gå på sejlerskole?
I udgangspunktet nej.
Du kan sagtens tilmelde dig en sejlerskole uden at have noget særligt udstyr. Det foregår oftest sådan, at sejlerskolen inviterer til info-aften inden sejlsæsonen starter, hvor du får svar på alle dine spørgsmål.
Hvis du alligevel har lyst til at kaste dig ud i udstyr på forhånd, så skal du i hvert fald have en redningsvest. De fleste steder kan du låne én de første par gange du sejler, men derefter vil jeg anbefale dig at købe din egen. Gerne en oppustelige, da den er mere behagelig og lettere at bevæge sig i.
Hvilket tøj skal jeg have på, når jeg sejler?
Der arbejdes med 3 lag, ligesom hvis du har prøvet at stå på ski.
Inderst et varmt lag. Gerne uld eller syntetisk. Det skal kunne lede fugt væk fra kroppen, men stadig holde dig varm.
I midten et varmt lag af f.eks. fleece.
Yderst et vind- og vandtæt lag.
Du kan købe dig fattig i lækkert sejlertøj, men du kan komme rigtig langt med en god vind- eller regnjakke til de kolde dage.
Overvej også handsker og hue, da det kan være koldt i starten af sæsonen.
Det vigtigste er næsten et par sko, du kan stå fast i, men som Tine Bræmer siger i podcasten, så kan man sejle i hvad som helst. Hun havde en elev der konsekvent mødte op i fine lædersko en hel sæson, for det havde han det godt med, og det kunne sagtens lade sig gøre,. Det var dog ikke ham, de sendte på dækket i høj sø, som hun siger.
Bemærk at du ikke skal have det, inden du starter på sejlerskolen. Der vil være et opstartsmøde, og du kan altid spørge din instruktør, hvis du er i tvivl. Folk opjusterer ofte også i løbet af sæsonen, når de finder ud af, hvad de gerne vil have. Men der er ingen krav til noget særligt udstyr.
Hvem er sejlerskolen for?
Sejlerskolen er for alle, der ønsker at lære at sejle sammen med andre. Om du har sejlet før eller er helt nybegynder, så er der plads til dig.
Hvad kan jeg, når jeg er færdig på sejlerskolen?
Som med alle andre uddannelser afhænger dit udbytte af din indsats. Derfor er det ikke til at sige præcist, hvor meget du kan, når du er færdig. Det kommer an på din motivation og dine mål.
Følger du med i undervisningen, møder op, stiller spørgsmål og gør en indsats, så er du kommet rigtig langt. Du vil have basis sejlerfærdigheder, og som Tine Bræmer siger i podcasten, vil du fint kunne gå ud og købe din egen båd og være i stand til at sejle den.
Nogle bruger ikke sejlerskolen fordi de vil ud og erhverve egen båd, men simpelthen for at ‘gå til sejlads’. For dem er det måske ikke på samme måde vigtigt at tillære sig alle færdigheder, og det er også helt fint. Du bestemmer selv, hvad du vil have ud af sejlerskolens undervisning.
De steder hvor sejlerskolen er kombineret med duelighedsbeviset, vil der naturligt være et pensum, det forventes, at du kan. Men der er ingen, der tvinger dig til at tage duelighedsbeviset. Du kan bare sige nej tak og sejle videre.
Hvem skal tage et duelighedsbevis?
Som nævnt udbydes duelighedsbeviset nogle steder som en del af sejlerskolens undervisning, og hvis det er tilfældet hos dig, kan du lige så godt tage det med.
Duelighedsbeviset er ikke et krav for at sejle en båd i Danmark, så du har som sådan ikke behov for det. Men det giver dig nogle færdigheder og en teoretisk viden, der er meget brugbar, særligt hvis du skal have egen båd.
Hvordan kommer jeg på en sejlerskole?
Du må på internettet og søge efter en sejlklub nær dig. Mange steder har de en sejlerskole i klubregi, og så står det ofte på deres hjemmeside. Hvis det er en stor klub, er der måske endda mulighed for at tilmelde sig online, og ellers er der oplyst hvordan du tilmelder dig.
I mindre klubber er der måske kun sejlerskole for klubbens medlemmer, og så kan det være en idé at skrive eller ringe og forhøre dig om mulighederne.
Vær opmærksom på at der kan være venteliste i nogle klubber, så se bare at få dig skrevet op.
Tines vigtigste råd til dig, der gerne vil i gang med at lære at sejle:
Du skal ikke være verdensmester for at gå i gang. Prøv alt det af, du har den mindste smule lyst til. Gå ud og ryk oplevelser ned fra hylderne. Så kan du altid sige nej tak bagefter, men så ved du det. Slå dig lidt undervejs, det bliver du kun klogere og stærkere af.
Om dagens gæst: Tine Bræmer
Tine er 54 år, gift og har tre børn. Hun bor i Randers.
Som barn sejlede Tine en del med sin far, og det er her interessen for sejladsen stammer fra. Hun har mange gode minder fra den tid, men som med så mange andre, var hun væk fra sejladsen i alle de unge år.
Som voksen kom lysten tilbage, og Tine og hendes mand kastede sig ud i at købe en båd – for hvor svært kan det være?
…Tine besluttede sig for at starte på sejlerskole, og efter to år blev hun spurgt, om hun ville være instruktør.
Hun takkede ja, og hun er nu endt med at være leder for sejlerskolen.
Undervejs har hun krydset Atlanten og sejlet i Middelhavet, så sejlerfaringen er efterhånden stor. Derfor ved Tine en masse om sejlerskoler og hvordan du kommer i gang med at sejle.
FIND TINE HER
Instagram: @kaptajnmustomor
Facebookgruppe: Sailing Navicula Blue
TIL SLUT
Du kan læse alt jeg skriver og lytte til alverdens blogs om sejlads, men faktum er, at du først finder ud af om sejlads er noget for dig, når du går ud og prøver det af.
Skriv endelig til mig, når du har gjort det. Jeg vil elske at høre om dine oplevelser!
0 kommentarer